WAT IS OSMOSE?

Osmose verzwakt uiteindelijk het laminaat.

Alle polyester schepen zijn in principe gevoelig voor osmose. Dit komt door de aanwezigheid van 3 elementen die zorgen voor de uiteindelijk  osmotische werking: water, een in water oplosbare stof (polyesterhars) en een zogenoemd selectief membraamfilter (in dit geval gelcoat of een coatingsysteem). Bij osmose dringt  water van buiten langzaam door de gelcoat of coating van in het water liggende schepen. De ingesloten watermoleculen blijven in de door lucht insluiting ontstane holte van het laminaat zitten, brengen de hydrolyse op gang en lossen dan de daarin aanwezige stoffen op. Door de osmotische werking trekt deze oplossing weer meer water in de holte. De holte komt onder druk en de oplossing wordt groter dan de holte kan bergen, waardoor vervolgens een blaas ontstaat, het uiterlijke kenmerk van onze osmose. Per slot van rekening is vloeistof niet samendrukbaar. Wanneer de druk verder oploopt zal de blaas barsten. Zo ook de dieper liggende blaasjes, welke schade aanrichten door delaminatie, het uiteen scheuren van het laminaat.

Door de hydrolyse lost uiteindelijk het polyester op. Wellicht duurt dit meerdere jaren. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat, de watertemperatuur en zoet of zout water.

Een polyesterhars is oplosbaar in water. Polyesterhars wordt chemisch mede gevormd door een reactie van zuren en alcohol, waarbij water vrijkomt. Het water wordt uit de harsen gestookt. Doordat de estervorming een evenwichtsreactie is, kan de vorming ook andersom plaatsvinden. Water wordt dus weer aangetrokken (door de gelcoatlaag of het verfsysteem) waardoor de hars verzeept en uiteenvalt in zuren (het zuur uit de blazen) en alcoholen. Het eerste stadium van een verzwakking van het laminaat als gevolg van hydrolyse bij osmose.

De oplossing om osmose te voorkomen is om een van de 3 bovengenoemde elementen te elimineren. Newpoint Moverbo kan u daarbij helpen.

OSMOSE EN HOTVAC

oplossen van osmose met een innovatieve vacuumtechniek

Newpoint Moverbo droogt door osmose aangetast laminaat liefst risicoloos zonder verhitting van het laminaat. Slechts bij excessieve problemen wordt warmte toegevoegd door gebruik van de HOTVAC vacuumtechniek.

Drogen zonder risico’s

Hotvac is een drogingstechniek die echter ook risico’s kent. Verhitting van het laminaat kan bij temperaturen van 50 graden Celsius of meer schade veroorzaken doordat de harsen teveel verharden en daarmee de flexibiliteit uit het laminaat verdwijnt. Laboratoriumtesten en interne proeven bewijzen de mogelijk schadelijke gevolgen van verhitten van de harsen wat bakelietvorming tot gevolg heeft.

MEER DAN SUCCESVOLLE OSMOSE BEHANDELINGEN

VERSCHILLENDE MODELLEN

Met succes afgeleverd!

Al vele projecten zijn de afgelopen jaren opgeleverd aan de diverse klanten. Meer dan 2000 schepen hebben de afgelopen jaren de Osmose behandeling gehad van Newpoint Moverbo. Bekijk hier onder enkele van onze projecten. Voor meer informatie kun u natuurlijk direct contact met ons op nemen.

Contact Formulier

13 + 8 =

NEWPOINT • MOVERBO

Markweg Zuid 1-4  |  4794 SN Heijningen  | info@newpointmoverbo.nl  |  +31 (0) 167 520 599